Planlæg din sommerhave i vinterens kulde

Vinterens våde kolde tid er ikke oplagt til havearbejde. Hvis du elsker havearbejde og savner det, her i den mørke tid, kan du jo bruge tiden på at planlægge næste sæson. Det er selvfølgeligt ikke det samme som rent faktisk at være i haven, men en god havebog kan alligevel godt få humøret op. En god havebog kan i drømmene forvandle vinterhaven til en lysegrøn forårshave med ting så simple som ​​harpet muld, lidt haveredskaber og god vilje.

Vinterens havearbejde

Der er også lidt arbejde, du kan lave midt om vinteren. Drivhuset kan jo ryddes og gøres klar, med ny jord. Du kan vaske ruderne, inde og ude. Måske flisegangen også trænger til en grundig rengøring.

Vinteren er også god til at plante nye træer. De fleste træer har ikke godt af at blive flyttet i vækstsæsonen. De har meget bedre af at blive flyttet mens de er i dvale.

Buske og små planter kan beskæres. En busk i fuld blomst kan være svær at overskue. Når bladene er faldet af, kan du meget nemmere se buskens rigtige form. På samme måde som med træerne, så er det også bedst at beskære uden for vækstsæsonen.

Faktisk kan du også med fordel luge for ukrudt. Det ukrudt du hiver op om vinteren, har meget svært ved at komme igen. I selve sæsonen vokser det fra den mindste stump rod, men om vinteren har det slet ikke de rigtige betingelser.

Slutteligt er der jo også forårets glæder i form af de løg du når at lægge i jorden. De kan lægges sen efterår, eller hvis du glemte det, tidligt forår.

Planlæg dine afgrøder

Er der ikke mere du kan lave ude, så er det frem med havebogen og notesbogen. Planlæg dine afgrøder, så ingen står samme sted og så alle får en god plads. Sædeskifte gælder i den lille urtehave, lige som den gør i landbruget. Jorden bliver udpint for resurser alt efter hvilken afgrøde den huser. Skift ofte og skriv dig bag øret hvad der har godt af at komme efter hinanden. Eksempelvis har ærter ikke brug for ekstra gødning, men gøder selv jorden rigtig meget, hvis du lader dem visne ned, der hvor de står. Ærter kan sagtens følge kartofler og året efter give plads til andre rodfrugter.

Tidlig og sen pryd i haven

Måske din prydhave også skal planlægges. Du kan sørge for at have blomster i hele sæsonen, ved at vælge forskellige sorter. Tjek om din egen prydhave kun har sen eller tidlig pryd. Overvej om nogen bede skal skiftes ud med nye prydplanter, med blomstring på andre tider af året. Optimalt skal der være blomster fra tidlig forår til midten af efteråret. Det kan sagtens lade sig gøre. Bevæbnet med din havebog og din notesblok, kan du allerede nu planlægge næste sæsons blomsterfryd i din have. Skal der være et vildt bed, med sommerblomster som sår sig selv, år efter år, så er det også nu du skal planlægge det. Måske skal et af de gamle bede sløjfes, eller et helt nyt anlægges, midt i græsplænen.