Få høns i haven

Varslet om rekordhøje ægpriser har fået et stort antal danskere til at holde høns i egen have. Og der er mange fordele ved de klukkende høns i baghaven. Friske morgenæg er kun en af de mange fordele. 

 

Sindsro

Folk med høns i haven fremhæver tit et for mange lidt overraskende punkt ved høns i haven: sindsro. Dyr og natur giver os en fornemmelse af ro. Der er noget vildt og tilfældigt i naturens bevægelser som står i skarp kontrast til vores meget kontrollerede kultur. Det er noget folk med husdyr kan skrive under på, herunder hønseejere. Det er svært at få plads til store husdyr i de danske haver, men et par høns er der ofte plads til. Så læn dig tilbage, luk øjnene og lyt til deres klukken. 

 

Lovgivning

Før man sætter sin rugemaskine til og venter på, at æggene klækker, kan det være en god idé at sætte sig ind i gældende lovgivning på området. Det er nemlig ikke helt det vilde vesten, når det kommer til hønsenes verden. For eksempel er det ulovligt i alle EU-lande, at fodre sine høns med køkken- og madaffald der har været i kontakt med kødprodukter. Det kan nemlig føre til spredningen af sygdomme til både dyr og mennesker. Det er derfor vigtigt at købe godkendt hønsefoder til dine dyr. 

 

Spis kødet

Når og hvis du mener, at det er tid til at slagte dine høns, bør det også gøres med den største respekt for dyrelivet. Sæt dig ind i, hvordan man bedst slagter en høne. Når den er slagtet, er det også et tegn på respekt at bruge hele dyret. Laver du en hel hønsesteg, bør du gemme skroget og de resterende knogler. De kan nemlig koges ind til en dejlig suppe eller fond, du kan bruge til at løfte senere madlavning.